Eerherstel voor ‘voetbalheld’ Bram Appel
De rol die oud-international Bram Appel heeft gespeeld bij de totstandkoming van het betaald voetbal en de verdere professionalisering van het voetbal in Nederland, verdient meer aandacht en erkenning. Dat vindt ook bondsvoorzitter Just Spee van de KNVB. “Met de blik van vandaag vinden wij het bij de KNVB belangrijk om voetbalhelden als Bram Appel te eren voor de rol die zij gespeeld hebben”, aldus Spee. Appels biografen Martijn Schwillens en Bob Thomassen hadden gepleit voor eerherstel van de in 1997 overleden oud-voetballer en -trainer.
Schwillens en Thomassen schreven onlangs een biografie over Bram Appel: Het Kanon. In dat boek wordt uitgebreid aandacht besteed aan de schorsingen van Appel door de KNVB, waardoor zijn aantal interlands voor het Nederlands Elftal beperkt bleef tot twaalf. Ook hebben beide auteurs een reconstructie gemaakt van de Watersnoodwedstrijd, die in 1953 werd georganiseerd door Appel en Theo Timmermans en alom wordt gezien als de aanjager van profvoetbal in ons land. “Bram Appel heeft in zijn tijd als speler en trainer een toonaangevende rol gespeeld voor het Nederlands voetbal. Hij maakt bovendien samen met spelers als Faas Wilkes, Abe Lenstra en Kees Rijvers deel uit van een generatie die een belangrijk aandeel heeft in de ontwikkeling van ons voetballandschap. Voor Bram Appel geldt hierbij naast zijn verdiensten op het veld in het bijzonder ook dat hij in 1953 de initiator was van de Watersnoodwedstrijd. De geschiedenis leert ons dat deze wedstrijd de katalysator werd voor het ontstaan van het betaald voetbal in Nederland”, stelt Spee. “Met de blik van vandaag vinden wij het bij de KNVB belangrijk om voetbalhelden als Bram Appel te eren voor de rol die zij gespeeld hebben, vanuit het oogpunt dat de voetballende generaties van nu en de toekomst op de schouders staan van de generaties die hen voorgingen.”
De auteurs Martijn Schwillens en Bob Thomassen overhandigen Het Kanon aan KNVB-voorzitter Just Spee.
‘Meer waard dan een excuses’
Viviane Appel, de dochter van Bram Appel, is content met het eerherstel door de voetbalbond. “Rehabilitatie is er in verschillende vormen. Erkenning voor zijn betekenis voor het Nederlands voetbal door de bond die hij vroeger verafschuwde, is mij net zoveel waard als een formeel excuses of dat iemand uitspreekt dat hij eigenlijk dertig interlands achter zijn naam had moeten hebben.”
Bram Appel was als speler onder meer actief voor ADO, Stade de Reims en Fortuna’54. Als trainer was hij succesvol bij Lausanne Sports, Fortuna’54, Volendam en PSV. De Eindhovenaren wonnen onder Appel exact zestig jaar geleden (9 juni 1963) de eerste landstitel in de Eredivisie.