Bram Appel


De auteurs Bob Thomassen en Martijn Schwillens

‘Bijzonder wat de biografie teweeg heeft gebracht’

Exact een maand geleden verscheen ‘Het Kanon’. De biografie van Bram Appel heeft het nodige teweeggebracht. De auteurs Martijn Schwillens en Bob Thomassen kijken terug op een bewogen maand: “Het is natuurlijk prachtig dat de hoogste baas bij de KNVB erkent dat Bram Appel eerherstel heeft verdiend. Die rehabilitatie is wel het hoogtepunt geweest.”

Hadden jullie rehabilitatie door de KNVB verwacht?
“Wij hadden het vooral gehoopt, omdat Bram Appel – naar onze mening – het eerherstel volledig toekomt. Zijn betekenis voor het Nederlandse voetbal is gewoon heel groot. Dat is nu ook bij het grote publiek bekend. Overigens hadden we goede hoop op rehabilitatie, omdat Just Spee in het voorjaar Kees Rijvers tot Bondsridder van de KNVB had benoemd en hij binnen een half uur reageerde op ons verzoek. Ons gesprek in Zeist verliep uiteindelijk ook heel prettig.”

Zijn jullie verrast door de vele media-aandacht?
“Het is geweldig hoeveel aandacht Het Kanon in de media heeft gehad. Alle vooraanstaande Nederlandse kranten hebben artikelen en portretten geschreven over Bram Appel. Ook hebben we bij verschillende radio- en televisieprogramma’s ons verhaal mogen doen. Hier hadden wij een maand geleden alleen maar van kunnen dromen.”

Wat is de leukste reactie die jullie hebben gehad?
“Dat zijn er enorm veel! Veel boekenkopers mailen ons dat ze het boek met plezier hebben gelezen en complimenteren ons daarvoor. ‘Vakwerk’, ‘Je wordt in de tijdsgeest van de jaren ‘50 gezogen’, ‘Wat een geweldig speurwerk hebben jullie gedaan’ et cetera. Voor schrijvers zijn dat toch de mooiste complimenten. De mooiste reactie kwam trouwens van Viviane van Baaren-Appel. Nadat wij haar belden met de mededeling dat haar vader eerherstel kreeg voor zijn verdiensten voor de Watersnoodwedstrijd en de professionalisering van het Nederlandse voetbal, zei ze direct: ‘Wat een geweldig nieuws, mijn vader had een excuus waarschijnlijk in de prullenbak gegooid. Maar erkenning door de bond die hij verafschuwde, had hem zeker goed gedaan. Chapeau dat hebben jullie dit voor elkaar hebben gekregen.’ Dat is fantastisch om te horen.”

Hoe gaat het met de verkoop?
“De verkoop verloopt prima. Wij hebben ervoor gekozen om Het Kanon volledig in eigen beheer uit te geven. Dus zonder hulp van een uitgever of het Centraal Boekhuis. We verkopen het boek via onze webshop (https://bramappel.nl), al bieden we boekwinkels wel de kans om het boek bij ons in te kopen. Ook de verzending doen we helemaal zelf. Omdat we alles zelf doen, zijn wij ook zo blij met alle positieve media-aandacht voor ons boek en Bram Appel.”

Zijn er inmiddels al recensies verschenen?
“Buiten de vele leuke positieve reacties van lezers, gaan de komende weken enkele recensies verschijnen in gerespecteerde media. Uiteraard zijn wij enorm benieuwd hoe de recensenten ons boek ervaren. De eerste recensie – in De Pingelieer – was overigens zeer lovend: we kregen vijf van de vijf ballen, de hoogst mogelijke score.”

Hebben jullie al een volgend project voor ogen?
“Het mooiste is dat lezers van onze biografie de afgelopen weken al verschillende suggesties hebben gedaan over wie het volgende boek zou moeten gaan. Ook zijn er enkele onderwerpen aangedragen. Maar voor we overgaan op een nieuw boek of project, ligt de focus nu nog volledig op de verkoop van Het Kanon. Het onderzoeks- en schrijverstraject heeft anderhalf jaar geduurd, dus we willen ook een beetje bijkomen en genieten van wat deze biografie teweeg heeft gebracht. Dat is heel bijzonder om mee te maken. Na de zomervakantie kijken we dan wel weer verder.”