Bram Appel

Over Bram

Over Bram Appel

Wie was Bram Appel?

Oud-international Bram Appel was geen technicus zoals zijn generatiegenoten Abe Lenstra of Faas Wilkes. Toch is zijn betekenis voor het Nederlandse voetbal bijzonder groot. Als organisator van de Watersnoodwedstrijd in 1953 stond hij aan de wieg van het betaald voetbal in ons land. Als dwangarbeider in Berlijn overleefde hij eerder de Tweede Wereldoorlog door te voetballen voor Hertha BSC, waar hij topscorer werd en enkele malen uitkwam voor ‘Het Verzwegen Oranje’. Voetbal als hulpmiddel om de Arbeitseinsatz in de meest gebombardeerde stad van Europa te overleven. Het werd hem niet door iedereen in dank afgenomen. Het kwam Appel zelfs op een schorsing te staan van de KNVB. Die ban was het begin van een levenslang conflict met de zelf niet geheel onomstreden bondsvoorzitter Karel Lotsy, die Appel jaren later nogmaals zou schorsen toen hij als vierde Nederlander ooit profvoetballer werd in Frankrijk.

Over Bram Appel

Appel trok zijn hele leven zijn eigen plan en maakte furore bij HVV Archipel, ADO, VV Sittard, Stade de Reims, Lausanne Sports, Fortuna’54 en het Nederlands Elftal. Hij won diverse (inter)nationale prijzen met Stade de Reims en scoorde als eerste (prof)speler ooit een hattrick in een KNVB-bekerfinale. Een afbeelding van de in 1957 gewonnen beker prijkt nog steeds ‘vol trots’ op de spelersbus van Fortuna Sittard, maar in het stadion ontbreekt elke beeltenis van de man die Fortuna eigenhandig een hoofdprijs heeft geschonken en ook bij ADO en Stade de Reims als clubicoon te boek staat.

Als hoofdtrainer vierde hij successen bij PSV, dat onder Appel in 1963 het eerste landskampioenschap ooit in de Eredivisie kon vieren. Topscorer aller tijden Willy van der Kuijlen maakte onder ‘de vaderlijke’ Appel zijn debuut bij de Eindhovense topclub. Ook was hij als trainer succesvol bij Volendam en Koninklijke Beeringen FC (België). Na een laatste klus als hoofdtrainer bij EVV Eindhoven zocht Appel in 1970 zelf de luwte. Hij zou in 1997 in vergetelheid sterven.

Dwangarbeider, Oranje-international, goalgetter in vier verschillende landen, familieman, stervoetballer en succestrainer… Hoe kan het dat één van de meest invloedrijke voetballers en trainers uit de beginjaren van het Nederlandse betaald voetbal zo in de vergetelheid is geraakt? Zijn bijzondere levenswandel is nooit eerder opgetekend, terwijl zijn leven, carrière en nalatenschap voor het Nederlandse voetbal deze biografie rechtvaardigen.

‘Het Kanon’ (zijn bijnaam als spits) maakt een einde aan het stilzwijgen rondom de persoon, oud-voetballer én oud-trainer Bram Appel, zodat hij 25 jaar na zijn overlijden alsnog de erkenning krijgt waarnaar hij zelf nooit heeft gezocht. Maar die hij daarom niet minder verdient.